VESTI  iz  sportskog  jedrenja

2002

 

PRVENSTVO SRBIJE za klasu OPTIMIST 11-13 oktobra na savskom jezeru. Lepa i uspešna sezona za optimiste  završena je ovom regatom u organizaciji AJK Beograd i JK Pobeda. Po prohladnom i kisnom ali i vetrovitom (4-10m/s) vremenu 21 kilinac iz 8 klubova (Palić, Vojvodina, Beograd, Mornar, Metalac, Đerdap, Zoran R. i Solaris) borili su se kroz 6 trka za titulu prvaka Srbije. Prva tri su Armen Đorđević, Ivan knežević i Milan Paunović. Najbolje devojčice su Milica Dukić i Maja Knežević. Petlića je sve više i više a najbolji su Milan Paunović, Maja Knežević i Nikola Mojić. Dobra saradnja sa veslačima omogućila je smeštaj jedrilica u njihovom hangaru na obali jezera čime su ostvareni idealni uslovi za organizaciju regata na savskom jezeru.

BALKANIJADA 2002 za klase FIN, 470 i laser održana je u Burgasu (Bugarska , Crno more). nase findžije postigle su odličan uspeh. prvaci balkana su junior Miloš Popadić (AJK Beograd) i senior Srđan Volarević (JK Zemun). više o ovom takmičenju na sajtu saveza.

ZOKIJEVA REGATA 2002 Memorijalna regata Zoran Radosavljević u odličnoj organizaciji Ratne mornarice i JK Jugole Grakalić trajala je dva dana i vožene su dve etape (H Novi-Jaz  i  Jaz-Bigovo). Po prvi put ove godine pored krstaša učestvovali su i najmlađi jedriličari odnosno OPTIMISTI koji su vozili trougao ispred kluba. Učestvovali smo sa 5 optimista (Milica, Maja, Armen, Ivan i Miloš) i jednim krstašem (Knez). Maja je prva devojčica, a Armen je treći ukupno. Posetili smo i školski brod jadran što je bio poseban ugođaj.

GOLUBAC 2002 Ove godine u tri nedelje održane su dve regate i desetodnevni jedriličarski kamp za napredne jedriličare. Na regatama  su zastupljene sve klase jedrilica (Optimist, Laser, Fin, 470, M550) a za vecinu je ovde održano i prvenstvo jugoslavije. prisuto je bili preko 200 takmičara i ljubitelja jedrenja na vodi koji su zahvaljujući novo otvorenom jedriličarskom domu i kampu ugodno proveli dvadesetak dana. Ekipa AJKa učestvovala je sa svom svojom flotom (12 optimista, 2 fina, 10 lasera, 2 krstaša) i postigla odlične rezultate: Laser I mesto PETKO i III mesto FILIP, Radijal II mesto POPAJ, Optimist II mesto ARMEN i II mesto LOKNA, I mesto MILICA, III mesto MAJA, Fin 4 mesto MAKI,  M550 4 mesto KNEZ.

TOMIS TROFI 2002 Mangalija Rumunija Crno More još jedna velika međunarodna regata (Rumunija, Cipar, Bugarska, Jugoslavija, Moldavija, Ukrajina) za klase 470(8 brodova), Laser(13 brodova) i Optimist(36 brodova) na kome je reprezentacija Srbije imala zapažen rezultat. Ekipa i rezultati: Optimist-Milica(4 senior), Maja(2 junior), Lokna(2 junior), Ivan(7 junior), Emil(4 senior), Ciki(7 senior), Laser- Elmer(5), Arsa(7), Kole(9), 470- Ivančir_Kanački (7) vođa puta Knez.Odjedreno je 7 regata po talasima i vetru od 2-4 bof na otvorenom moru. Regatno polje je bilo malo neobičan trapez odnosno kratka orca i dugi bokovi na šta naši takmičari nisu navikli ali su barem naučili da voze bokove po talasima. Dobru organizaciju i smeštaj pokvarili su komarci i jako toplo i vlažno vreme. više o rezultatima na www.sailing.ro 

MONTENEGRO KUP 2002 održan je u Baru od 4-7 jula. Odlična organizacija JK Plov Put, jedno od najboljih regatnih polja i dobar vetar (2-3 bof.) omogućili su 7 kvalitetnih jedrenja za preko 40 OPTIMISTA i 25 LASERA od čega je AJKovci imali 11 OPTIMISTA i 5 LASERA. Ekipa je postigla odlične rezultate: I mesto u klasi Optimist devojčice Milica Dukić, III mesto u klasi Optimist devojčice Maja Knežević, I mesto u klasi Optimist dečaci Armen Đorđević, 2 mesto Optimist petlići Milan Paunović, II mesto Laser Radial Ilija Bjelić. Uspehu je doprinelo i to što smo imali trenera Makija u gumenjaku.

BALKANIJADA 2002 Canakale Turska 18-22.06.2002. Učestvovalo je 7 zemalja Turska, Grčka, Jugoslavija, Bugarska, Rumunija, Moldavija i Ukrajina ukupno 46 brodova. Reprezentaciju Jugoslavije u klasi OPTIMIST predstavljali su: takmičari Maja Knežević, Ana Miščević, Milena Milisavljević, Milica Dukić, Milan Paunović, Goran, Haris Husić, Frano Tripović, Armen Đorđević i Mihailo Stipanić, treneri Maki i Roko. ekipa je posle 20 sati vožnje stigla na Dardanele kod izlaza u egejsko more, gde su nas dočekali odlicni domaćini i dobar smeštaj. Regatno polje je odlično ali malo prejako duva za naše uslove (5-6bof) i to svaki dan. takmičari su bili na vodi po 6 sati i vozili po 4 trke dnevno, ukupno je držano 14 regata po lepom vremenu. Grci i Turci naviknuti na ovakve uslove i odlicno pripremljeni podelili su prvih 20 mesta, dok je naš najbolji takmičar Armen na 23 mestu. Ovo takmičenje je odlicno iskustvo za naše OPTIMISTE kojih ima sve više i svake godine su sve bolji. Za ovako velika takmičenja potrebna je bolja organizacija odnosno gumenjak za pratnju. slike pogledajte ovde

 BELOCRKVANSKI KUP 2002 Ponovo su počele regate za Optimiste na jezerima oko Bele Crkve. Sigurno i bezbedno regatno polje omogućili su većem broju početnika da ukrste jedra sa iskusnim kormilarima. Dobra organizacija, lep ambijen, puno jedrilica i lagan vetar omogućili su dobre trke i lepo druženje sve brojnijeg podmladka srpskog jedrenja. Ekipa AJKa osvojila je sva prva mesta.

BURGAS 2002  8-12 maj.  Ekipa AJK-Beograd (2 Radiala i 5 Optimista) uspešno startovala na međunarodnim regatama osvojivši na ovoj regati I mesto u klasi Laser Radial (Marko Kostić), II mesto Optimist devojčice (Milica Dukić) i 4 mesto Optimist petlići (Milan Paunović). Regata je organizovana za klase Radial,470 i Optimist. Održano je 11 jedrenja u 4 dana na otvorenom moru po vetru od 4-5 bofora. Regatno polje je trapez i generalna je proba za Balkanijadu u septembru. Rezultate možete pogledati na sajtu www.bulsaf.bg 

PALIĆ 2002  Na Prvenstvu Jugoslavije za klasu Laser radijal (15 jedrilica) ekipa AJK-Beograd osvojila je 1. mesto (Arsa Stevanov) i 3. mesto (Marko Kostić). Na kriterijskoj regati za klasu Optimist (46 jedrilica) 3. mesto (Armen Đorđević) 5. mesto (Ivan Knežević) 1. mesto Optimist petlići (Milan Paunović) i 1. mesto optimist devojčice (Milica Dukić). na ovoj regati AJK je učestvovao sa 18 jedrilica. Rezultati ovde.

USKRŠNJA REGATA 2002 okupila je više od 30 Optimista u novosadakom Dunavcu. Po slabom vetru i lepom vremenu prvih 6 mesta osvojili su jedriličari iz AJK-Beograd (Armen, Nes, Lokna, Milica,Ciki, Maja), čime su potvrdili svoju dominaciju ovoj klasi.

EVROKUP KLASE MIKRO po prvi put održan je u Jugoslaviji u Zemunu na Dunavu od 19-21 aprila. Prijavljene su 3 strane posade i 12 domaćih. U grupi kruzer 2.mesto osvojio je AJK-Beograd (skiper Dragan Knežević). Više o ovoj regati na sajtu www.jkz.org 

COCINA REGATA   6-7 april 2002. Takmičarska sezona jedrenja u Srbiji uspešno je startovala  ovom tradicionalnom regatom AJK-Beograd. Učestvovala su 3 kluba ( Gemax, Zemun i Beograd) sa 32 jedrilice i 42 takmičara. U dva dana održano je 6 jedrenja po prohladnom ali sunčanom i vetrovitom vremenu (severozapad 2-4bofora) . Zanimljivo je da je pred start prvog jedrenja vejao sneg. Na radost jedriličarskog sporta najviše takmičara bilo je u pionirskoj klasi OPTIMIST (15). Regatno polje je postavljeno na donjem špicu Ade, a sudio je Bojan Resavac. regatu su medijski ispratili RTS i B92. Ovogodišnji pobednici su : "Mile", "Mica", " Džova", "Elmer", "Maki" i "Slađa". Takmičari su nagrađeni diplomama i klubskim majicama. a svi prisutni i odličnim pasuljem (Sonja i Rade). rezultate vidi ovde 

16.marta 2002 otvorena je ovogodišnja sezona jedrenja. Posle duge i hladne zime, napornog i dosadnog trčanja oko Ade i gimnastike, ekipa AJKa (optimist: Nes, Ciki, Milica, Maja, Miloš i Marko Laser: Trovče i Elmer FIN: Marjan i Mek) počela je sa redovnim treningom na vodi. Uslovi za jedrenje bili su skoro idealni (ako se ne prevrnete kao Miloš) vetar 7-13 m/s, sunčano, temperatura vode 5, a vazvuha 13 stepeni.

Na  prvenstvima Jugoslavije 2001 ekipa je postigla odlične rezultate: 

klasa optimist 1.mesto MILICA,  3.mesto MAJA,  3.mesto LOKNA, 

klasa LASER R  2.mesto POPAJ,  3.mesto  ARSA  

klasa LASER R juniori  1.mesto  ARSA

klasa M550  2.mesto  KNEZ 

PRVENSTVO BEOGRADA 2001 za klasu OPTIMIST ujedno i kraj sezone za ovu pionirsku klasu održano je posle više godina na savskom jezeru. Učestvovalo je preko 30 takmičara iz svih 9 klubova iz Srbije. Jezero, koje preko lete ne može da se koristi za jedrenje zbog velikog broja kupača, pokazalo se kao idealno regatno polje za klasu OPTIMIST i za popularizaciju jedrenja. Lep topao i vetrovit vikend u oktobru omogućio je kvalitetno jedrenje i veliki broj posmatrača koji su iz blizine mogli da prate takmičenje.

 

 

arhiva: [2011][2010][2009] [2008] [2007] [2006][2005] [2004] [2003] [2002]

 

 

prvaci Srbije i Balkana

Ivona Kosor

Neven Nikolic

Milica Dukić

Maja Knežević

Dany Stanišić

Ivan Knežević

 

 

Copyright ©AJK-Beograd, Sva prava zadržana.  Akademskijedriličarski klub beograd,  www.ajk-beograd.com ajkbeograd@yahoo.com