ŠKOLA   JEDRENJA 

Regatna pravila-vezba

 

 

Naučite i vi da jedrite

Optimist

je idealna klasa za sticanje osnovnih  jedriličarskih veština i namenjen je deci od 7 do 16. godina.

 

Osnovni podaci:

Dužina: 2.31m

Širina: 1.13m

Težina: 35kg

AJK-Beograd ima dugu tradiciju školskog jedrenja i danas jednu od najboljih škola za pionire od 7 do 15 godina u klasi OPTIMIST. Ajkovi optimisti već godinama čine okosnicu reprezentacije i osvajači su značajnih trofeja.

Jedrenje deci omogućava pravilan razvoj motoričkih i fizioloških funkcija. Boravak na reci ima povoljan uticaj na disajne puteve, što je naročito značajno kod dece koja pate od alergija i astme.

Jedrenje angažuje čula znatno više od bilo kojeg drugog sporta, jer dok jedrite morate osetiti kormilo u ruci, osluškivati vetar na vašem potiljku, čuti zvuk kojeg stvara trup prolazeći kroz vodu i zvuk vjetra u jedrima. Jedrenje nikada nije dosadno, jer ne postoje dva jednaka dana na vodi i uvek se nauči nešto novo. Znanje jedrenja koje steknete ostaje za ceo život bez obzira da li ste takmičar ili samo uživate u rekreaciji.

 

Program obuke se sastoji od teoretskog i praktičnog dela.

Kroz teoretski deo deca se upoznaju s jedrilicom (Optimist) i opremom, osnovama meteorologije, osnovnim principima jedrenja i ponašanju na vodi, kao i osnovnim regatnim pravilima.

Kroz praktični deo deca uče osnovno upravljanje jedrilicom, jedrenje različitih kurseva u odnosu na vetar, jedrenje po slabom i umerenom vetru, opremanje jedrilice i izradu osnovnih jedriličarskih čvorova.

Škola jedrenja traje tokom cele godine, a u zavisnsti od napretka deteta ono se uključuje u napredniju grupu. Djeca koja pređu u takmičarsku ekipu odlaze na regate po Srbiji i inostranstvu.

Boravak u klubu nije samo trening, već je i druženje, igra, uživanje na vodi i suncu. Pridružite se i uživajte sa nama.

 

Prijave se vrše svake subote ili nedelje u 11 sati kod trenera na klubu.

Dodatne informacije mogu se dobiti na  mobilni 063-304-577

Termini treninga škole jedrenja  su subotom i nedeljom od 11-13 sati a jedrenje se trenira u zalivu (Zimovnik) ispred kluba na donjem špicu male Ciganlije na novobeogradskoj obali Save.

Školu vode jedriličarski treneri:

- Miroslav Petkovic

- Ivan Knežević

slike iz škole jedrenja

 

kursevi jedrenja

 

Klub po potrebi organizuje kurseve jedrenja za ostale klase i starije polaznike (od 15-60. godina).

Jedan od tih kurseva vodi i organizuje instruktor Kneževic Dragan. Obuka za dva polaznika obavlja se na jedrilici MIKROTONER na reci Savi u okolini kluba u terminima po dogovoru i to samo kada ima  vetra. 

Osnovni kurs jedrenja  obuhvata upoznavanje sa osnovnim pojmovima, delovima i opremom jedrilice. Takođe se stiču praktična iskustva u opremanju, isplovljavanju, upravljanju i pristajanju jedrilice.  Kurs obuhvata 5 puta po dva sata samostalnog jedrenja i PRIRUČNIK ŠKOLE JEDRENJA . Po završetku kursa polaznici su osposobljeni da sigurno i bezbedno upravljaju turističkim i takmičarskim jedrilicama svih veličina. 

Telefon:  064/1356277(Knežević Dragan-KNEZ) ,

e-mail drknez8@yahoo.com

 

 

 

 

 

Copyright ©AJK-Beograd, Sva prava zadržana.  Akademskijedriličarski klub beograd,  www.ajk-beograd.com ajkbeograd@yahoo.com