VESTI  iz  sportskog  jedrenja

2003

 

Na prvenstvima Srbije i Crne Gore u  2003 ekipa AJK Beograd  postigla je odlične rezultate i to:

klasa optimist  devojčice 1.  MILICA,  3.  MAJA,  dečaci 3.  ARMEN

klasa LASER R  1.mesto ARSA,  3.mesto  POPAJ  

klasa FIN  3.mesto  MARJAN

klasa M550  3.mesto  KNEZ

 

Regata U SUSRET OLIMPIJADI odrzana je 1. novembra na Adi u organizaciji Opštine Čukarica, AJK- Beograd i OIK Mornar. Regata je održana u sklopu manifestacije 22 olimpijska sporta pod pokroviteljstvom Grčke ambasade. Uslovi za jedrenje bili su izvanredni a jak vetar 7-12 m/s je možda  smetao ostalim sportistima, jedriličari su uživali. Učestvovalo je 14 OPTIMISTA i 15 LASERA iz 4 kluba (AJK-Beograd, Zemun, Vojvodina i Mornar). Odjedrene su 3 odnosno 2 trke uz odličnu organizaciju i suđenje. Medalje i lovorove vence na pobedničkom postolju dodelio je svim pobednicima grčki ambasador (Optimist Knez, Milica, Ivan Laser Elmer, Bulcur, Nidza Radijal Trovce, Pajnik, Nes). Kao i obično lepa jedriličarska regata završila se dobrim roštiljom na terasi AJK-Beograda.

TROFEJ BEOGRADA 2003- Otvoreno prvenstvo Beograda za klasu Optimist održano na Adi od 10-12.10.2003. okupilo je tri nacije (SCG, Rumunija i Bugarska) i 55 jedriličara. JK Pobeda i AJK Beograd potrudili su se da organizacija i boravak gostiju bude odličan. Odjedreno je 8 trka po vetru od 1-3 bofora, sunčanom i prohladnom vremenu. Ajk Beograd koji je imao 12 takmičara i osvojio najviše medalja dobio je prelazni pehar Trofej Beograda. Naši optimisti dominirali su u starijoj kategoriji dok su Bugari i Rumuni bolji do 12 godina. Generalni plasman je 1. Armen, 2. Knez, 3. Lokna. Kod devojčica 1.Milica i 1.Maja do 12. godina.

SOFIJA 2003- Međunarodna regata za klase optimist, mistral, kadet, xm održana je na jezeru Iskar od 2-5.10.2003. Učestvovalo je oko 80 takmičara iz Bugarske, Makedonije i SCG. Nas je uspešno predstavljalo 8 optimista iz AJK Beograda, trener i sekretar saveza Srbije. Vreme lepo sa promenljivim vetrom 1-2 bofora. U klasi optimist 1. Armen i 1. Maja ostale rezultate videti na www.bulsaf.bg

VELIKA NAGRADA PALIĆA 2003- Tradicionalna vikend regata 6-7.09. okupila je preko 80 jedriličara u klasama LASER, OPTIMIST, 470 i FIN. Slab vetar nije omogućio kvalitetno jedrenje ali neizvesnost i borbenost nije izostala. Ajkovi optimisti smestili su se kod svojih drugara sa Palića, a za ostale je bio obezbeđen šator i kreveti. AJK se takmičio sa 9 OPTIMISTA i 4 LASERA a 1 optimist je ARMEN, 2 MILICA i 3 MAJA od 52 jedrelice. Laseraši su podbacili pa su ostali bez plasmana. Crvena prikolica uspešno je prebacila 9 jedrilica.

KAMP NAPREDNIH JEDRILIČARA GOLUBAC 2003- Od 10-19.08.2003. Jedriličarski dom na Golubačkom jezeru bio je domaćin desetodnevnih priprema najboljih mladih jedriličara. Kamp su vodili treneri Petko i Niđa optimiste, Erac standardr, Banovac radijale i Matija kondicioni ukupno 40 takmičara a sve je nadgledao lekar Baske. U okviru kampa vršena je osnovna obuka jedrenja za optimiste od 6-12 godina pod nadzorom Kneza. Uslovi za trening su bili izvanredni, kao i organizacija.

Golubac 2003 -Prvenstvo SCG za klase FIN, EVROPA, 470 i M550 i kup Golubca za klasu LASER od 6-9.08 2003. Posle dužeg vremena ponovo je našim vodama zajedrila klasa Evropa (5 brodova). Lepo vreme, odlična organizacija, srednji vetar i 86 jedriličara obezbedili su uspešno i kvalitetno takmičenje. AJK-Beograd učestvovao je sa 2 FINa, 9 Lasera i 2 M550 koji su postigli izvanredne rezultate: 1 RADIJAL Arsa, 3 RADIJAL Marko, 3 RADIJAL junior Mica, 3 STANDARD Vlada, 3 FIN Maki i 3 M550 Knez.

Prvenstvo Drzavne Zajednice SCG 2003 odrzano je od 17-20.07. u Herceg Novom u organizaciji JK Jugole Grakalić. Učestvovalo je 80 jedrilica u tri klase Optimist, Radijal i Standard, a AJK je učestvovao sa 9 lasera i 9 optimista. Odjedreno je 5 trka, vetar je bio slab juzni i zapadni 2-3 bofora uz intervale jačeg vetra i bezvetrice. AJK je osvoji u radijalu 1. Arsa, 2. Popaj, optimist devojčice 1. Milica, 3. Maja, optimist dečaci 3. Armen

OPTIEURO 2003 evropsko prvenstvo u klasi Optimist odrzano je u Starom Gradu na Hvaru u Hrvatskoj od 6-12. 07. Odrzano je 11 jedrenja po vetru od 3-4 bofora, a startovalo je 190 dečaka i 100 devojčica. Članovi reprezentacije iz našeg kluba Milica Dukić i Armen Đorđević odlično su jedrili ali u jakoj konkurenciji bili su među poslednjima (rezultati vidi na www.optieuro2003.org.hr ili www.hjs.hr ).

Jedrilicarski klub "Zoran Radosavljevic" je u petak i subotu, 4 i 5 jula odrzao, na jezeru Oblačina, 15km zapadno od Niša, svih pet predviđenih trka regate "Car Konstantin" za klase "optimist" i sve tipove dasaka za jedrenje. Učestvovalo je 20 optimista od čega 4 iz Makedonije , 5 iz Bugarske i 7 AJK-Beograd. Prvog dana 2-3 bft, severozapad, ali je na startu četvrte trke  počela je oluja (izmereno je 10 bofora), čamci su redom počeli da se prevrću i lome klupice. Desetak čamaca je oštećeno (4 iz AJK-Beograd), a optimisti su bili bez povreda i sami su spasavali svoje čamce uz malu pomoć spasioca plivača Makija i Bobana. Drugog dana regate na start je izašlo 13 ispravnih optimista. u prvoj trci vetar je duvao oko 3 bofora, a u drugoj trci 4-5 bofora. Prvi u ukupnom plasmanu je Milan Paunović AJK-Beograd, drugo i trće mesto pripalo je Bugarima.

Belocrkvanski kup 2003 je odrzan 21. i 22. juna u organizaciji JK Panonija na jednom od Belocrkvanskih jezera. Učestvovalo je 31 optimist iz cetiri kluba ( AJK Beograd, JK Gemaks, JK Palic i JK Panonija ). Prvog dana je duvao dobar vetar oko 4 bofoa. Vetar je cesto menjao pravac. Svaka trka je imala 5 krugova i u proseku smo ih odvozali svaku za po 45 minuta. Drugog dana vetar je oslabio ,ali ga je bilo dovoljni da se odze dve trke. Do zadnje trke nije se znalo ko ce da pobedi. Gosti su nas lepo docekali, obezbedili su nam besplatan smestaj i lepe nagrade. Prvo troje Ukupno, devojcice, petlici su dodili medalje i pehare , a svaki ucesnik je dobio mali poklončić. Plasman:1. Milan Paunovic     AJK Beograd 2. Armen Djordjevic  AJK Beograd 3. Ivan Knezevic       AJK Beograd

CALLATIS TROPHY 2003 Velika internacionalna regata na Crnom moru u Mangaliji od 19-24 maja okupila je 8 nacija i 80 jedriličara u klasama Optimist, Laser i 470. Naša nacionalna ekipa odnosno ekipa AJK-Beograd sa 2 Lasera (Elmer i Džoni) i 5 Optimista ( Armen, Knez, Ivan, Milica i Maja) postigla je odlične rezultate. Prvo mesto optimist senior za Armena, 4 za Kneza, Milica 3 senior i Maja 3 junior. Više o rezultatima na www.sailing.ro . Organizacija i smeštaj odlični, vetar slab i umeren.

EKO REGATA 2003 Na jezeru Iskar kraj Sofije održana je od 16-18 maja  internacionalna regata za klasu Optimist na kojoj je učeltvovalo 35 jedriličara. Ekipu iz naše zemlje predstavljali su članovi AJK Beograd Armen, Knez, Ivan, Milica i Maja sa trnerom Marjanom. Armen je prvi senior, Milica druga a Maja treća devojčica. Smeštaj i organizacija odlični, vetar lagan do 2 bofora.

PALIĆ 2003  Na Prvomajskoj regati za klasu Laser radijal (20 jedrilica) ekipa AJK-Beograd osvojila je 1. mesto (Arsa Stevanov) i 2. mesto (Marko Kostić). Na kriterijskoj regati za klasu Optimist (46 jedrilica) 2. mesto (Armen Đorđević) 4. mesto (Milan Paunović) 5. mesto (Ivan Knežević) 2. mesto Optimist petlići  (Ivan Paunović) i 2. mesto optimist devojčice (Milica Dukić). na ovoj regati AJK je učestvovao sa 22 jedrilice od ukupno 93 iz 12 klubova.

USKRŠNJA REGATA 2003. godine okupila je više od 30 Optimista u novosadakom Dunavcu. Po slabom vetru i lepom vremenu vodila se bespoštedna borba među jedriličarskim nadama, početnicima i reprezentativcima, jer su nagrade bili mobilni telefoni. Ajkovci su učestvovali sa 7 optimista i osvojili tri mobilna (Armen,  Milica  i Maja),

12.aprila 2003 odrzana lepa manifestacija sportova na vodi u organizaciji sajma nautike. Ucestvovali su jedrilicari i skuteri. Jedrilicari su pokazali veliku masovnost i ako su ucestvovala samo dva kluba iz Beograda i Novosađani. Ajk je za malo bio brojniji od Gemaxa i osvojio pehar za masovnost. Iako manifestaciona regata, borba optimista je bila žestoka i neizvesna do samog kraja. Prva je kroz cilj prošla Maja.

COCINA REGATA   5-6 april 2003. Takmičarska sezona jedrenja u Srbiji uspešno je startovala  ovom tradicionalnom regatom AJK-Beograd. Učestvovala su 3 kluba ( Gemax, Vojvodina i Beograd) sa 33 jedrilice i 46 takmičara. U dva dana održano je 4 jedrenja po prohladnom ali sunčanom i vetrovitom vremenu (jugoistok 2-5bofora) . Zanimljivo je da je pred start prvog jedrenja vejao sneg. Na radost jedriličarskog sporta najviše takmičara bilo je u pionirskoj klasi OPTIMIST (12). Regatno polje je postavljeno na donjem špicu Ade, a sudio je Andonović.   Ovogodišnji pobednici su : "Mile", "Maja", " Kole", "Nes", "Maki"  Mojićke i "Boban". Takmičari su nagrađeni čokočadama, a svi prisutni uštipcima i odličnim pasuljem (Sonja i Ljilja). 

arhiva: [2011][2010][2009] [2008] [2007] [2006][2005] [2004] [2003] [2002]

 

 

prvaci Srbije i Balkana

Ivona Kosor

Neven Nikolic

Milica Dukić

Maja Knežević

Dany Stanišić

Ivan Knežević

 

 

Copyright ©AJK-Beograd, Sva prava zadržana.  Akademskijedriličarski klub beograd,  www.ajk-beograd.com ajkbeograd@yahoo.com